IV wykład „Szkoły cukrzycy”

22 maja w Centrum Kultury Akademickiej odbył się czwarty wykład programu edukacyjnego „Szkoła cukrzycy”. Wykład na temat „Żywienie w cukrzycy – prawda i mity” przedstawiła Pani dietetyk z Przeworska Małgorzata Zięba.

W cukrzycy przestrzeganie zasad żywieniowych jest szczególnie ważnym elementem leczenia. Pozwala to na dobre wyrównanie metaboliczne. Sposób odżywiania ma istotny wpływ na spełnienie wszystkich kryteriów dobrego leczenia cukrzycy.

Zasady zdrowego żywienia są niezbędne dla utrzymania prawidłowej masy ciała, uzyskania i utrzymania dobrych poziomów cukru. Ważne są prawidłowe poziomy zarówno na czczo jak i 2 godziny po posiłku. Prawidłowy sposób odżywiania pomaga w uzyskaniu prawidłowych wyników gospodarki lipidowej oraz prawidłowego ciśnienia krwi.        Podstawowym celem zdrowego żywienia jest dostarczanie do organizmu niezbędnej ilości energii i składników odżywczych.

W czwartej odsłonie „Szkoły cukrzycy” udział wzięli również przedstawiciele : Firmy Abbott – Pani Jadwiga Boroń , która przedstawiła zebranym System monitorowania glikemii Flash FreeStyle, którego zaletą jest to , że do oznaczenia poziomu cukru nie trzeba się nakłuwać.  Pani Joanna Miara  przedstawiciel firmy Bioton przedstawiła zebranym glukometr Gensucare, który działa w połączeniu ze smartfonem.

Tradycyjnie już , jak po każdym wykładzie „Szkoły cukrzycy”, również i tym razem wszyscy uczestnicy mogli zmierzyć sobie poziom cukru, słuch (Firma GEERS Dobry Słuch) oraz po raz pierwszy Zarząd Stowarzyszenia Diabetycy Powiatu Jarosławskiego (współorganizator „Szkoły cukrzycy”) po wykładzie wszystkim chętnym na zakupionym przez Stowarzyszenie analizatorze składu ciała wykonywał pomiar BMI, procentowej zawartości wody i innych parametrów.

DSC04733 DSC04735 DSC04742 DSC04761