obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą

W tym roku w poniedziałek 14 listopada przypadał Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Już o godzinie 9 – tej członkowie naszego Zarządu przybyli do Centrum Handlowego przy ul. Pruchnickiej, aby w holu galerii handlowej rozpocząć badania poziomu cukru, ciśnienia tętniczego, słuchu i wzroku. Badania te skierowane były do mieszkańców naszego miasta i powiatu. Badania poziomu cukru i ciśnienia krwi wykonywała Pani Teresa Pietruszka – członek naszego Koła, Panie z Zarządu Koła Arleta Podolec i Maria Dechton rozdawały osobom badającym się suplementy diety i służyły radą wszystkim chętnym, wolontariusze z Zespołu Szkół Ekonomicznych rozdawali okolicznościowe ulotki i balony. Nad wszystkim czuwał Wice-Prezes Koła Pan Edward Bańko. Badania słuchu przeprowadzała Firma Geers, a badania wzroku Vision Exspress.  Inicjatywa bezpłatnych badań cieszyła się dużym zainteresowaniem.          Z badań można było skorzystać do godziny 11.30.

Główne obchody tego Światowego Dnia Walki z Cukrzycą organizowane Przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Tereniowe w Jarosławiu, rozpoczęły się  o godzinie 13 -tej w Miejskim Ośrodku Kultury.

Zgromadzonych w MOK przywitał Prezes Koła Grzegorz Graboń, oddał głos prowadzącej uroczystość Pani Janinie Suchożak.

Patronat honorowy nad tegorocznymi obchodami objęli : Pani Elżbieta Łukacijewska – Eurodeputowana Parlamentu Europejskiego, Pan Tadeusz Chrzan – Starosta Powiatu Jarosławskiego i Pan Waldemar Paluch – Burmistrz Miasta Jarosławia.

Swoją obecnością nasze spotkanie uświetnili goście w osobach:

Pan Waldemar Paluch – Burmistrz Miasta Jarosławia

Pan Wiesław Pirożek – Wice Burmistrz Miasta Jarosławia

Pan Artur Sapiński – Dyrektor Biura Eurodeputowanej Parlamentu Europejskiego Pani Elżbiety Łukacijewskiej

Ks. Prałat Marian Bocho

Pan Tadeusz Słowik – Wice Przewodniczący Rady Miasta Jarosławia

Pani Grażyna Prząda – Radna Miasta Jarosławia

Pan Józef Mazur – Prezes Podkarpackiego Oddziału wojewódzkiego PSD w Rzeszowie

Pan Adam Kroczek – Dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Książąt Czartoryskich w Jaroslawiu

Pan Tomasz Wywrót – Dyrektor Centrum Kultury i Promocji

Pani Joanna Miara – Przedstawiciel Firmy Abbott

Pani Elżbieta Tkacz – Dyrektor Biblioteki Publicznej w Jarosławiu

Pani Marta Pels – dietetyk Restauracji Klasyczna

Pani Elżbieta Wielis – Właścicielka Hurtowni Spożywczej, nasz sponsor

Pani Elżbieta Krasnowska – Prezes Stowarzyszenia Oświaty i Promocji Zdrowia

Pani Elżbieta Śliwińska – Dyrektor MOK

Pani Beata Mędrala – Dyrektor Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Jarosławiu

Delegacja Koła PSD z Podleszan z Panią Prezes Danutą Zaremba

Delegacja Koła PSD z Przeworska z Panią Prezes Janiną Mroczyńską

Okolicznościowy referat na temat retinopatii cukrzycowej (zmiany w gałce ocznej występujące w przebiegu cukrzycy) przedstawił Wice Prezes Koła Pan Edward Bańko.

W drugiej części obchodów odbyła się prezentacja Free Style Libre – systemu monitorowania glikemii Flash. System ten przedstawiła przedstawicielka Firmy Abbott Pani Joanna Miara. Nowością tego systemu jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnych glukometrów nie trzeba nakłuwać palca do każdego badania poziomu cukru. System ten działa na zasadzie zainstalowania na ramieniu chorego sensora i zczytywania z niego pomiarów poprzez przyłożenie do niego czytnika. Obecnie koszt tego systemu to około 500 zł miesięcznie. Mamy nadzieję, że będzie on wkrótce częściowo chociaż refundowany.

Po prezentacji nastąpiła bardzo miła chwila dla zaproszonych gości czyli uroczyste wręczenie honorowych złotych i srebrnych odznak przyznawanych przez Zarząd Główny PSD.

Złote odznaki z rąk Prezesa Podkarpackiego Oddziału wojewódzkiego PSD Pana Józefa Mazura otrzymali : Pan Tadeusz Słowik ,pan Adam Kroczek i Ks. Marian Bocho.

Srebrne odznaki otrzymali : Pan Waldemar Paluch, Pan Wiesław Pirożek, Pan Artur Sapiński, Pani Elżbieta Wielis, Pani Elżbieta Tkacz, Pan Tomasz Wywrót, Pani Marta Pels oraz członkowie naszego Koła : Pani Krystyna Kurpiel, Pani Maria Misiąg, Pani Helena Kruzel i Pani Teresa Hałys.

Dyplomy uznania otrzymali : Pani Teresa Krasnowska, Pani Elżbieta Śliwińska, Pani Joanna Miara, Pani Agnieszka Lech, Pani Grażyna Prząda i Pani Beata Mędrala.

Obchody zakończyły występy artystyczne dzieci i młodzieży ze szkół powiatu jarosławskiego. Ostatnim punktem spotkania było rozstrzygnięcie ogłoszonego konkursu wśród uczniów szkół na prozdrowotną fraszkę pt.  „Cukrzyca”. Na ten konkurs wpłynęło 63 fraszki. Jego organizatorami byli :

Polskie Stowarzyszenie Diabetyków Koło Terenowe w Jarosławiu

Podkarpacka Sieć Szkół Promujących Zdrowie

Jarosławskie Stowarzyszenie Oświaty i Promocji Zdrowia

Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Jarosławiu

Pierwsze miejsce w konkursie zajęła uczennica Szkoły Podstawowej Nr 11 w Jarosławiu – Kinga Klisz.

Tekst jej fraszki : „Kiedy jesteś zbyt leniwy

I nie czujesz się szczęśliwy

Bo zasypiasz prawie wszędzie

W dzień powszedni, na weekendzie

Poziom cukru we krwi zmierz

Patrz , co pijesz i co jesz

Ty bądź górą nad chorobą

A moc zawsze będzie z tobą”

II miejsce ex equo zdobyli: Julia Solska i Michał Standzoń – uczniowie Zespołu Szkół w Pawłosiowie oraz Anna Hlydza – uczennica Szkoły Podstawowej im. T. Kościuszki w Jarosławiu.

III miejsce ex equo zajęli : Katarzyna Bobowicz – uczennica Zespołu Szkół w Pawłosiowie, Gabriela Brzyskai Martyna Brzyska – uczennice Zespołu Szkół Publicznych w Łukawcu oraz Kacper Berezka – uczeń Szkoły Podstawowej im. Króla Jana III Sobieskiego w Kańczudze.

Dzień ten zakończyliśmy spotkaniem integracyjnym w Sali Sanu przy ul. Piekarskiej.

dsc01069 dsc01076 dsc01082 dsc01091 dsc01096 dsc01099 dsc01101 dsc01114 dsc01129 dsc01134 dsc01146 dsc01148 dsc01187