Szkoła cukrzycy cz.III

W czwartek  19 kwietnia  2018 roku w PWSTE  w Centrum  Kultury Akademickiej odbyło się trzecie  spotkanie „Szkoły cukrzycy”- programu edukacyjnego , skierowanego tym razem przede wszystkim do młodzieży szkolnej.

Na zaproszenie firmy Geers Dobry Słuch i Zarządu Koła PSD i Stowarzyszenia DPJ  przyjechał do nas Pan doktor laryngolog Marek Kordyś , który wygłosił prelekcję na temat   „Jak  – cukrzyca niszczy słuch „

Pan doktor w bardzo jasny i zrozumiały sposób opowiedział nam o przyczynach utraty słuchu , przypomniał nam budowę ucha , przypomniał w jaki sposób dźwięk jest rejestrowany przez nasze ucho, na czym polega słyszenie i rozumienie mowy.

W  skrócie  przedstawia się to następująco: dźwięk rejestrowany jest przez ucho, małżowina uszna działa przy tym jak lejek . Dźwięk jest skupiony i kierowany do przewodu słuchowego. Następnie fala dźwiękowa przekazywana jest  na błonę bębenkową i wprawia ją w drgania błona bębenkowa porusza trzy kosteczki w uchu środkowym – młoteczek, kowadełko i strzemiączko , wszystko to dzieje się mechanicznie . Następnie w ślimaku rozpoczyna się etap odczuwania dźwięku , drgania wprowadzają w ruch znajdującą się w nim ciecz. Ta z kolei pobudza do drgań  znajdujące się w ślimaku komórki słuchowe rząsate  zewnętrzne i wewnętrzne . Komórki słuchowe są odpowiedzialne za przemianę drgań w impulsy bioelektryczne , przy czym do nich pobudzania są potrzebne drgania o stosunkowo dużej amplitudzie , co w praktyce oznacza głośne dźwięki .

W sytuacji gdy do ucha docierają ciche dźwięki , wywołane przez nie niewielkie drgania nie są w stanie pobudzić komórek wewnętrznych do przemiany drgań w impulsy bioelektryczne . Konieczne jest wtedy wzmocnienie cichych dźwięków i te funkcję pełnią komórki słuchowe zewnętrzne . Zatem komórki zewnętrzne są niezbędne , aby słyszeć , rozpoznawać i rozumieć ciche dźwięki .

Niestety to właśnie one zazwyczaj ulegają  uszkodzeniu. Każda grupa komórek słuchowych łączy się z osobnym włóknem nerwowym , włókna te razem połączone tworzą nerw słuchowy , który przewodzi informacje o dźwięku do odpowiednich obszarów mózgu. Dopiero w mózgu powstaje wrażenie słuchowe tzn. że właśnie tam wrażenie to jest interpretowane jako muzyka, mowa lub inny dźwięk.

Przyczyną zaburzeń słuchu może być : hałas ,choroba, uwarunkowania genetyczne i naturalne , fizjologiczny proces starzenia określany mianem głuchoty starczej . Jest to powolny , naturalny ubytek słuchu postępujący  wraz z wiekiem .

Po wykładzie pana doktora  głos zabrała pani Ilona Kuchmynda  kierownik Oddziału Firmy Geers Dobry słuch zajmująca się aparatami słuchowymi. Przedstawiła zebranym ofertę  swojej firmy i zaprosiła wszystkich chętnych na bezpłatne badania słuchu .

Przed i po wykładzie Pana doktora uczestnicy mogli zbadać sobie poziom cukru , ciśnienie oraz słuch .Podczas 3 wykładu do „Szkoły C ukrzycy” dołączyli : Firma Bioton , którą reprezentowała pani Jadwiga Boroń  z nowym glukometrem  Gensu care  i prywatne  Centrum Podologiczne  Pani Pauliny Babiarz .

Wykładu oprócz naszych członków wysłuchała również m.in. młodzież z Zespołu Szkół Budowlanych i Ogólnokształcących im. Kazimierza Wielkiego i Zespołu Szkół Spożywczych,Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Skłodowkiej Curie.

DSC04537 DSC04538 DSC04540 DSC04543

Podobne aktualności...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *