Wojewódzkie obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą

DSC06153 DSC06156 DSC06162 DSC06173 DSC06185 DSC06195 DSC06239 DSC06244 DSC06264DSC06168Jarosław 13 listopad 2014r.
13 listopada Podkarpacki Oddział Wojewódzki Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków w Rzeszowie obchodził Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. W tym roku było to szczególne święto dla naszego Koła , ponieważ obchody tego dnia odbyły się po raz pierwszy w Jarosławiu, a ich organizatorem w dużej części było nasze Koło. Prezes naszego Koła Grzegorz Graboń jest również prezesem Podkarpackiego Oddziału Wojewódzkiego PSD w Rzeszowie i to on przeniósł wojewódzkie obchody do Jarosławia.
Gościliśmy delegacje wszystkich podkarpackich Kół zrzeszone w Oddziale rzeszowskim PSD czyli Rzeszów, Podleszany, Przeworsk, Tarnobrzeg, Nowa Dęba, Mielec, Łańcut, Stalowa Wola, Leżajsk i Jarosław.
W tym tak ważnym dla nas dniu byli z nami zaproszeni goście w osobach : wojewoda podkarpacka pani Małgorzata Chomycz – Śmigielska, poseł na sejm RP pan Tomasz Kulesza, doradca marszałka województwa pan Andrzej Ćwierz, naczelnik wydziału kultury, turystyki i promocji miasta Jarosławia pani Joanna Mordarska, dyrektor biura eurodeputowanej Parlamentu Europejskiego pan Artur Sapiński, Starostę Powiatu Jarosławskiego reprezentował pan Karol Dąbrowski, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Książąt Czartoryskich pan Adam Kroczek, lekarz poradni diabetologicznej pan doktor Hubert Żak, dyrektor Centrum Medycznego „Medyk” w Rzeszowie pan doktor Stanisław Mazur oraz ksiądz prałat Marian Bocho. Patronat honorowy nad Wojewódzkimi Obchodami Światowego Dnia Walki z Cukrzycą przyjęli : eurodeputowana Parlamentu Europejskiego pani Elżbieta Łukacijewska, poseł na Sejm RP pan Tomasz Kulesza, burmistrz Miasta Jarosławia pan Andrzej Wyczawski i starosta Powiatu Jarosławskiego pan Jerzy Batycki.
Najważniejszym wydarzeniem tego dnia było wręczenie przez panią wojewodę M. Chomycz – Śmigielską , nadanymi przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego Krzyżami Zasługi długoletnich członków naszego Stowarzyszenia.
Za zasługi w działalności społecznej na rzecz osób chorych na cukrzycę : złotym Krzyżem Zasługi została odznaczona pani Danuta Zaręba – Koło Podleszany, srebrnym Krzyżem Zasługi został odznaczony pan Tadeusz Horwath – Koło Jarosław i brązowym Krzyżem Zasługi została odznaczona pani Wanda Mika – Koło Podleszany.
Zarząd Główny PSD w Bydgoszczy nadał Złote Odznaki „Zasłużony dla Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków” , które z rąk prezesa Podkarpackiego Oddziału Wojewódzkiego PSD odebrali : pan doktor Stanisław Mazur, pani Krystyna Pieróg, pani Krystyna Sosin, pani Stanisława Madej, pani Jolanta Myszkowska , pani Cecylia Sajdak, pani Wanda Mika i pani Krystyna Winiarska.
Zarząd Główny PSD w Bydgoszczy nadał również Honorową Odznakę „ Zasłużony dla Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków”. Otrzymała ją pani Alicja Krużel z Podleszan.
Dyplom uznania za długoletnią pracę społeczną i zaangażowanie w działalność na rzecz społeczności naszego Stowarzyszenia otrzymała pani skarbnik POW PSD pani Lidia Kogut.
Dyplomy uznania za prowadzoną działalność otrzymali również wszyscy prezesi przybyłych kół.
Prezes G. Graboń , przekazał zebranym informację prosto z Brukseli : Działalność Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków została doceniona przez International Diabetes Federation ( IDF; Międzynarodową Federację Diabetologiczną). Stowarzyszenie wyróżniono nagrodą za długoletnią i efektywną działalność spośród wszystkich stowarzyszeń diabetyków z całej Europy. Dnia 5 listopada w siedzibie Parlamentu Europejskiego w Brukseli IDF zorganizowało obchody Światowego Dnia Walki z Cukrzycą , na które z racji wyróżnienia Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków został zaproszony prezes Zarządu Głównego PSD Andrzej Bauman. W obecności europosłów , na ręce prezesa Baumana została przekazana statuetka i dyplom, jak również liczne gratulacje i podziękowania.
Po wręczeniu odznaczeń i wystąpieniach zaproszonych gości, wysłuchaliśmy okolicznościowego referatu , który przeczytał członek Zarządu Koła PSD z Jarosławia pan Edward Bańko oraz wspólnego wykładu lekarzy, pana doktora Stanisława Mazura i pana doktora Huberta Żaka na temat powikłań w cukrzycy.
W tym czasie w naszej świetlicy środowiskowej dla diabetyków wszyscy chętni mogli zbadać sobie poziom hemoglobiny glikowanej.
Badanie te wykonywały pielęgniarki z Centrum Medycznego „Medyk” z Rzeszowa. Z badań skorzystało ponad 60 osób.
Część oficjalna zakończyła się koncertem akordeonowym w wykonaniu uczniów Państwowej Szkoły Muzycznej im. Fryderyka Chopina w Jarosławiu pod kierownictwem pana Romana Olejarza.
Po części artystycznej wszyscy zebrani udali się do Sali Sanu na wspólny obiad i spotkanie integracyjne przy muzyce. Wspólna zabawa trwała do wieczora, wszyscy z żalem opuszczali nasze miasto.