Wyjazd do Baszni Dolnej

Basznia Dolna 3 sierpień 2016 r.

3 sierpnia grupą 50 osobową udaliśmy się do Baszni Dolnej , a dokładniej do Kresowej Osady. Kresowa Osada to wioska tematyczna , położona w gminie Lubaczów u stóp Roztocza, na terenach dawnych Kresów Rzeczypospolitej. Znajdują się tu warsztaty rzemieślnicze gdzie odbywają się praktyczne zajęcia     i pokazy, Muzeum Lokalnej Historii prezentujące za pomocą nowoczesnych , multimedialnych rozwiązań bogatą wiedzę związaną z czasami Jana III Sobieskiego i hutą kryształowego szkła, stare chałupy, stodoła i karczma, będące swoistymi reliktami minionego życia na wsi oraz zaplecze służące rekreacji.

Po przyjeździe na miejsce i zjedzeniu śniadania z panią przewodnik udaliśmy się na zwiedzanie Kresowej Osady. Zwiedziliśmy wystawę poświęconą Janowi III Sobieskiemu i jego wyprawie pod Wiedeń, kolekcję szkła oraz warsztaty garncarza, kowala, piekarza, widzieliśmy piękne wyroby ze szkła, karczmę , stodołę, niektórzy degustowali tutejsze nalewki z pigwy i truskawek.

Po zwiedzeniu Kresowej Osady udaliśmy się na rajd z kijkami po okolicy. Trochę zmęczeni wróciliśmy  na nasze miejsce pobytu aby posilić się przed wyjazdem.

W drodze powrotnej wstąpiliśmy jeszcze na lody w Lubaczowie i udaliśmy się w drogę powrotną do Jarosławia.

DSC00560 DSC00582 DSC00586 DSC00613 DSC00631 DSC00644 DSC00647 DSC00648 DSC00688 DSC00700 DSC00706 DSC00719

Podobne aktualności...