Zakończenie „Szkoły cukrzycy”

14 listopada na całym świecie obchodzony jest  Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. W tym szczególnym dniu nasze Koło wspólnie ze Stowarzyszeniem Diabetycy Powiatu Jarosławskiego podsumowało rozpoczęty w lutym program edukacyjny skierowany do młodzieży szkolnej pod nazwą „Szkoła cukrzycy”.

„Szkoła cukrzycy” w powiecie jarosławskim jest organizowana już po raz trzeci.

W Sali Lustrzanej odbył się ostatni wykład „Szkoły cukrzycy” na temat „Stopa cukrzycowa”, który wygłosiła Pani Magdalena Mróz z Centrum Medycznego MEDYK w Rzeszowie, która prowadzi tam gabinet stopy cukrzycowej.

Przed wykładem wszyscy chętni mogli zmierzyć sobie poziom cukru, ciśnienie tętnicze krwi oraz zbadać słuch. Badanie słuchu prowadziła Pani Sylwia Oczoś przedstawicielka Firmy GEERS DOBRY SŁUCH. Na ostatni wykład przybyli goście zaproszeni w osobach : Pan Dariusz Tracz –Vice Burmistrz Miasta Jarosławia , Pan Tomasz Kulesza  – Radny Powiatu Jarosławskiego,  Pani Paulina Sowa  – Dyrektor Biura Eurodeputowanej parlamentu Europejskiego Pani  Elżbiety Łukacijewskiej , Pani Renata Chlebowska – Dyrektor wydziału oświaty UM, Pan Stanisław Sopel – Sekretarz Powiatu jarosławskiego , Pani doktor diabetolog Jadwiga Bujny  – koordynator szkoły cukrzycy, Pan Dawid Wajda – właściciel apteki „Jarosławska” oraz Pani Małgorzata Zięba  – dietetyczka z poradni diabetologicznej              w Przeworsku.

W tej edycji „Szkoły cukrzycy” odbyło  się  8 spotkań edukacyjnych, po jednym w miesiącu, prelegenci przedstawili zagadnienia dotyczące cukrzycy,  co to jest za choroba , jakie są powikłania źle leczonej cukrzycy, jaką rolę w życiu osoby chorej jak i zdrowej pełni  wysiłek  fizyczny  i jakie znaczenie ma zmiana stylu życia i  prawidłowego  odżywiania .

Na zakończenie „Szkoły cukrzycy” organizatorzy zorganizowali quiz dla młodzieży z wiedzy o cukrzycy. Wzięło w nim udział 20 osób. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody ufundowane przez Panią Elżbietę Łukacijewską Eurodeputowaną Parlamentu Europejskiego, Burmistrza Miasta Jarosławia, Starostę Powiatu Jarosławskiego             i Firmę GEERS DOBRY SŁUCH.

Na zakończenie ostatniego spotkania „Szkoły cukrzycy” nastąpił bardzo miły moment, a mianowicie wręczenie srebrnych odznaczeń „za zasługi dla PSD”, które otrzymali z rąk Prezesa G. Grabonia : Panowie Stanisław Sopel          i Dawid Wajda oraz Panie Renata Chlebowska, Paulina Sowa, Jadwiga Bujny i Małgorzata Zięba.

DSC06353 DSC06354 DSC06360 DSC06363 DSC06364 DSC06369 DSC06378 DSC06383