VII Pielgrzymka Diabetyków z Podkarpacia do Matki Bożej Śnieżnej Królowej Rodzin

Już po raz siódmy 12 maja Zarząd Koła Terenowego PSD  w Jarosławiu, Zarząd Stowarzyszenia Diabetycy Powiatu Jarosławskiego oraz Proboszcz parafii p.w. Bożego Ciała przy Jarosławskiej Kolegiacie – ks. Marian Bocho zorganizowali  w  sobotę w przeddzień obchodów fatimskich objawień  Pielgrzymkę Podkarpackich Diabetyków do Matki Bożej Śnieżnej Królowej Rodzin.

Tegoroczna Pielgrzymka zrealizowana była pod hasłem „Gdzie Maryja, tam Duch Święty”. Swoim patronatem Pielgrzymkę objęli Pani Europoseł Elżbieta Łukacijewska, Burmistrz Miasta Jarosławia Pan Waldemar Paluch              i Starosta Powiatu Jarosławskiego Pan Tadeusz chrzan.

Od rana pielgrzymom towarzyszyła przepiękna majowa pogoda, przybyłych pielgrzymów z Sanoka, Przeworska, Rzeszowa, Lubaczowa i Jarosławia przywitał Ks. M. Bocho. Oprócz pielgrzymów na uroczystości przybyli Pani Paulina Sowa z biura Pani Europoseł Elżbiety Łukacijewskiej , Pani Renata Chlebowska dyrektor Wydziału Oświaty Urzędu Miasta , Pan Dawid Wajda właściciel Apteki Jarosławskiej oraz Pan Zygmunt Florczak Przewodniczący Koła Terenowego PZN w Lubaczowie wraz z małżonką.

Pielgrzymkę zrealizowano według dotychczas sprawdzonego planu, z którego oddzielnie należy omówić Konferencję, czyli „Przesłanie duchowe dla chorych” ,które wygłosił do zebranych po majówce ks. Janusz Kluz Kapelan jarosławskiego szpitala, należy uznać kunszt wokalny Dominiki Godzień oraz instrumentalny akompaniującego jej organisty Michała,  którzy wspólnie stworzyli koncert Maryjny oraz szczególną homilię ks. Marana Bocho, który tym razem był głównym koncelebransem Mszy św. odprawianej w intencji pielgrzymów diabetyków.

Konferencja ks. Janusza Kluz, to przesłanie duchowe kapłana doświadczonego pracą kapelana w jarosławskim szpitalu oraz swoich własnym zmaganiem się chorobą .

Ks. J. Kluz zauważył: „Cierpienie i śmierć, to ostateczna rzecz, którą człowiek do siebie dopuszcza. Często cierpienie jest skutkiem Naszego postępowania wobec siebie, czy innych. Jest ono mową Boga oraz bardzo często ostrzeżeniem względem tego, jaką drogą podążamy. Często poprzez nie polepszają się nasze relacje z Bogiem”.

O godzinie  1140 rozpoczęła się koncelebrowana  przez ks. Mariana Bocho oraz wcześniej wymienionego Ks. J. Kluza  Msza św. w trakcie której homilię wygłosił proboszcz Jarosławskiej Kolegiaty. Ks. M. Bocho w homilii  skoncentrował się na omówieniu naszych relacji z Trzecią Osobą Boską, czyli Duchem Świętym, wszak rok 2018 został przez Episkopat Polski ogłoszony Rokiem Ducha Świętego.

W  kazaniu m.in. ks. Marian Bocho namawiał nas do tego: „Aby w chwilach trwogi, trudnych i  wręcz beznadziejnych zwracać się do Matki Bożej i Ducha Świętego. Chcąc go spotkać zapatrzmy się na Matkę Bożą, która za jego przyczyną stała się Matką Syna Bożego, to On zwiastował jej wolę Boga dotyczącą Jej Niepokalanego Poczęcia  oraz spłynął na Nią oraz apostołów  w Wieczerniku. Uzmysłowił nam, kiedy sami mieliśmy z Nim styczność – czyli w trakcie naszego chrztu, bierzmowania, czy zawierania sakramentu małżeństwa. Apelował o Jego wstawiennictwo w naszym życiu, bo bez Jego pomocy nie możemy powiedzieć, że naszym Panem jest Chrystus. Prośmy Go o wszystko: o sprawy doczesne, naszych bliskich, gdy dotyka nas zło; poddawajmy Jego wstawiennictwu nasze wszelkie sprawy”.

Pielgrzymkę zakończyło modlitewne zawierzenie naszych spraw  jarosławskiej Pani, po czym w różnych odstępach czasu pątnicy rozjeżdżali się do swoich domów.

Tak więc do zobaczenia za rok w poniedziałek 13 maja 2019 r. na VIII Pielgrzymce Diabetyków w tym samym lub powiększonym gronie, bo warto naszą tradycję utrzymać.

DSC04665 DSC04684 DSC04697 DSC04706 DSC04707 DSC04709 DSC04714 DSC04728