Wycieczka do Pszczyny i okolic

Rankiem 18 września , wczesnym świtem udaliśmy się 20 osobową grupą w kierunku Śląska, a dokładnie w kierunku Zabrza.  W Zabrzu naszym celem była zabytkowa Kopalnia węgla kamiennego Guido.

Obecnie jest to kopalnia nieczynna, udostępniana turystom, wpisana do Rejestru zabytków nieruchomych. Powstała w 1855 r.  Nosi nazwę od pierwszego właściciela hrabiego Guido Henckela von Donnersmarcka.

Zwiedzanie rozpoczyna się na poziomie 170 m. Poziom ten opowiada o pracy górników na przełomie XIX i XX w. na obszarze Śląska , wyrobiska na poziomie 320 m są utrzymane w stanie jak najbardziej zbliżonym do pierwotnego, kiedy to górnicy po raz ostatni zakończyli pracę i opuścili kopalnię.

Po zwiedzeniu kopalni udaliśmy się do miejscowości Goczałkowice – Zdrój aby zwiedzić znajdujące się tam Ogrody Kapias.

Ogrody oczarowały nas swoją różnorodnością i pięknem. Na obszarze ponad     4 ha można podziwiać ogrody tematyczne: polski, angielski, sensoryczny, wiejski, romantyczny, włoski, śródziemnomorski, skandynawski a także  aleje, tarasy, wrzosowiska, skalniaki, trzcinowiska i oczka wodne. Zwiedziliśmy ogrody spacerując z kijkami nordic walking. Czas tam spędzony pozwolił nam zapomnieć o zmęczeniu. Po opuszczeniu Goczałkowic udaliśmy się na nocleg. Wieczór był czasem odpoczynku, dzielenia się wrażeniami i nabywaniem sił przed następnym czekającym nas dniem.

Drugiego dnia udaliśmy się do Żywca, aby zwiedzić tam muzeum i zakład produkujący piwo.

Grupa Żywiec S.A. Browar w Żywcu powstał w 1856 r. z inicjatywy księcia cieszyńskiego i właściciela tzw. państwa żywieckiego Albrechta Fryderyka

Habsburga. Obecnie zakład należy do holenderskiego koncernu Heineken i wchodzi w skład grupy piwowarskiej Grupa Żywiec. Nasza grupa miała możliwość zwiedzenia niektórych działów produkcji jak warzelnia i rozlewnia piwa do puszek i butelek.

Muzeum zostało uruchomione 9 września 2006 r. w wykutych w skale piwnicach leżakowych żywieckiego browaru z okazji 150 – lecia jego istnienia. Składa się z 18 – stu sal o łącznej powierzchni około 1600 m ². Wnętrza odwzorowują proces powstawania piwa w browarze, „wehikuł czasu” przenosi zwiedzających do XIX w Żywca, gdzie można obejrzeć m. in. sklep kolonialny, galicyjską karczmę , kawiarnię , obejrzeć urządzenia , które kiedyś służyły do warzenia piwa.                                                Zwiedzanie kończy degustacja produkowanego obecnie przez browar piwa lub soku.

Prosto z żywieckiego browaru udaliśmy się na górę Żar. Góra Żar to szczyt w Beskidzie Małym o wys. 761 m n.p.m. Jego Zachodnie stoki opadają do Jeziora Międzybrodzkiego, południowo – wschodnie do doliny potoku Isepnica, północne do doliny potoku Mała Puszcza. Na szczyt wjechaliśmy koleją linowo – terenową o długości 1300 m. Z punktu widokowego podziwialiśmy piękną panoramę Beskidu. Na szczycie znajduje się zbiornik wodny elektrowni szczytowo – pompowej (Elektrownia Porąbka-Żar) oddany do użytku w 1979 r. Ma 650 m długości oraz 250 m szerokości, mieści 2 310 000 m³ wody. Tu na szczycie mieliśmy również okazję pospacerować z kijkami.

Dzień ten zakończyliśmy spotkaniem integracyjnym przy grillu.

Ostatni dzień naszego pobytu na Śląsku rozpoczęliśmy od zwiedzenia urokliwego zamku w Pszczynie.

Zamek w Pszczynie to dawna rezydencja magnacka, powstała w XI lub XII w. Wraz z zabytkowym parkiem krajobrazowym w stylu angielskim o pow. 156 ha tworzy zespół pałacowo – parkowy. W przeciwieństwie do wielu innych zamków i pałaców na Śląsku , zniszczonych na skutek działań II wojny światowej i bezpośrednio po niej, w zamku w Pszczynie zachowało się oryginalne wyposażenie i meble, które sprawiają, że jest on obecnie jednym z najcenniejszych zabytków architektury rezydencjonalnej     w Polsce.

Po zwiedzeniu zamku i zbrojowni udaliśmy się spacerem przez park do Skansenu – Zagrody Wsi Pszczyńskiej, grupującym zabytki drewnianej architektury ludowej z regionu pszczyńskiego. Skansen został utworzony w 1975 r. ma powierzchnię ok. 2 ha, znajduje się na terenie Parku Kolejowego, wpisany jest do Szlaku Architektury Drewnianej.

Ze Skansenu udaliśmy się aby zwiedzić Pokazową Zagrodę Żubrów. Zagroda położona jest na terenie zabytkowego parku pszczyńskiego, zajmuje powierzchnię 10 ha . Można w niej zobaczyć oprócz żubrów muflony, jelenie szlachetne, daniele, sarny oraz kilka gatunków ptaków ( w tym wyjątkowo towarzyskie pawie). Zwiedza się również ekspozycje na temat fauny i flory ziemi pszczyńskiej.

Zagroda Żubrów była niestety ostatnim punktem naszej wycieczki, czas spędzony razem minął nam bardzo szybko, na pamiątkę zrobiliśmy sporo zdjęć , nie które  z nich zamieszczamy poniżej.

DSC07334 DSC07347 DSC07386 DSC07412 DSC07416 DSC07422 DSC07428 DSC07466 DSC07494 DSC07495 DSC07562 DSC07581 DSC07614