Szkoła cukrzycy cz.III
W czwartek 19 kwietnia 2018 roku w PWSTE w Centrum Kultury Akademickiej odbyło się trzecie spotkanie „Szkoły cukrzycy”- programu edukacyjnego , skierowanego tym razem przede wszystkim do młodzieży szkolnej.
Na zaproszenie firmy Geers Dobry Słuch i Zarządu Koła PSD i Stowarzyszenia DPJ przyjechał do nas Pan doktor laryngolog Marek Kordyś , który wygłosił prelekcję na temat „Jak – cukrzyca niszczy słuch „
Pan doktor w bardzo jasny i zrozumiały sposób opowiedział nam o przyczynach utraty słuchu , przypomniał nam budowę ucha , przypomniał w jaki sposób dźwięk jest rejestrowany przez nasze ucho, na czym polega słyszenie i rozumienie mowy.
W skrócie przedstawia się to następująco: dźwięk rejestrowany jest przez ucho, małżowina uszna działa przy tym jak lejek . Dźwięk jest skupiony i kierowany do przewodu słuchowego. Następnie fala dźwiękowa przekazywana jest na błonę bębenkową i wprawia ją w drgania błona bębenkowa porusza trzy kosteczki w uchu środkowym – młoteczek, kowadełko i strzemiączko , wszystko to dzieje się mechanicznie . Następnie w ślimaku rozpoczyna się etap odczuwania dźwięku , drgania wprowadzają w ruch znajdującą się w nim ciecz. Ta z kolei pobudza do drgań znajdujące się w ślimaku komórki słuchowe rząsate zewnętrzne i wewnętrzne . Komórki słuchowe są odpowiedzialne za przemianę drgań w impulsy bioelektryczne , przy czym do nich pobudzania są potrzebne drgania o stosunkowo dużej amplitudzie , co w praktyce oznacza głośne dźwięki .
W sytuacji gdy do ucha docierają ciche dźwięki , wywołane przez nie niewielkie drgania nie są w stanie pobudzić komórek wewnętrznych do przemiany drgań w impulsy bioelektryczne . Konieczne jest wtedy wzmocnienie cichych dźwięków i te funkcję pełnią komórki słuchowe zewnętrzne . Zatem komórki zewnętrzne są niezbędne , aby słyszeć , rozpoznawać i rozumieć ciche dźwięki .
Niestety to właśnie one zazwyczaj ulegają uszkodzeniu. Każda grupa komórek słuchowych łączy się z osobnym włóknem nerwowym , włókna te razem połączone tworzą nerw słuchowy , który przewodzi informacje o dźwięku do odpowiednich obszarów mózgu. Dopiero w mózgu powstaje wrażenie słuchowe tzn. że właśnie tam wrażenie to jest interpretowane jako muzyka, mowa lub inny dźwięk.
Przyczyną zaburzeń słuchu może być : hałas ,choroba, uwarunkowania genetyczne i naturalne , fizjologiczny proces starzenia określany mianem głuchoty starczej . Jest to powolny , naturalny ubytek słuchu postępujący wraz z wiekiem .
Po wykładzie pana doktora głos zabrała pani Ilona Kuchmynda kierownik Oddziału Firmy Geers Dobry słuch zajmująca się aparatami słuchowymi. Przedstawiła zebranym ofertę swojej firmy i zaprosiła wszystkich chętnych na bezpłatne badania słuchu .
Przed i po wykładzie Pana doktora uczestnicy mogli zbadać sobie poziom cukru , ciśnienie oraz słuch .Podczas 3 wykładu do „Szkoły C ukrzycy” dołączyli : Firma Bioton , którą reprezentowała pani Jadwiga Boroń z nowym glukometrem Gensu care i prywatne Centrum Podologiczne Pani Pauliny Babiarz .
Wykładu oprócz naszych członków wysłuchała również m.in. młodzież z Zespołu Szkół Budowlanych i Ogólnokształcących im. Kazimierza Wielkiego i Zespołu Szkół Spożywczych,Chemicznych i Ogólnokształcących im. Marii Skłodowkiej Curie.