Wycieczka do Krosna

We wtorek 21 lipca udaliśmy się na jednodniową wycieczkę do Krosna. Naszym głównym celem w tym dniu było zwiedzenie Centrum Dziedzictwa Szkła.

Centrum Dziedzictwa Szkła to pierwszy w Polsce obiekt turystyczno-kulturalny w interaktywny sposób prezentujący tematykę hutnictwa szkła i szklanej twórczości. Centrum oferuje niezwykłą podróż po świecie szkła, składa się z dwóch obiektów – z budynku głównego mieszczącego się przy ulicy Blich 2 oraz tzw. piwnic przedprożnych, znajdujących się przed zachodnią pierzeją krośnieńskiego Rynku.

Głównymi atrakcjami budynku głównego są widowiskowe prezentacje produkcji szkła. Podczas pokazów na oczach widzów powstają przedmioty artystyczne i dekoracyjne. Można także spróbować swoich sił i samodzielnie wydmuchać formę szklaną. Program zwiedzania obejmuje także warsztaty obróbki i zdobienia szkła: warsztat malowania na szkle, warsztat grawerowania, produkcja witraży oraz produkcja szklanych figurek metodą palnikową. W budynku przy ulicy Blich 2 znajdują się także ekspozycje stałe wyrobów szklanych (szkło użytkowe, dekoracyjne, artystyczne), sklep ze szklanymi pamiątkami oraz sala kinowo-konferencyjna.

W klatce schodowej, na poziomie -4 zobaczyć można natomiast wielkie malowidło anamorficzne (3D), o powierzchni 80 m.kw. Obraz ten został namalowany przez krakowskiego artystę i architekta Ryszarda Paprockiego i jest jedynym tego typu dziełem w Polsce mieszczącym się w zamkniętym pomieszczeniu.

Piwnice przedprożne mieszczą przede wszystkim ekspozycję najcenniejszych dzieł szklanej sztuki, wykonanych przez najsłynniejszych artystów działających, lub związanych z Krosnem. To także w nich znajduje się tzw. sala „szkła w fizyce”, w której turyści poznają właściwości szkła, przeprowadzając samodzielnie eksperymenty na szklanych rekwizytach (m.in. soczewki, kalejdoskop, światłowody).         W podziemiach krośnieńskiego rynku zobaczyć można również przykłady szkła wykonanego w mieście dla słynnych światowych marek, m.in. weneckiego Murano.

Zwiedzanie Centrum (budynek główny wraz z piwnicami przedprożnymi) trwa około 2 godzin, a samego budynku głównego około 1,5 godziny. Zwiedzanie odbywa się pod opieką przewodnika.

Centrum Dziedzictwa Szkła to obiekt prezentujący przemysł szklany w zupełnie nowej formule – nowoczesnej, atrakcyjnej i przystępnej, dzięki czemu wielowymiarowy świat szkła staje się wyjątkowo bliski.

Po zwiedzeniu CDS udaliśmy się na krośnieński Rynek na obiad, a potem w dalszą podróż  w kierunku Rezerwatu Przyrody Prządki, w celu odbycia tam rajdu nordic walking.

Rezerwat Prządki tworzy zespół ostańców skalnych. Skały te sięgają nawet ponad 20m, zbudowane są z gruboziarnistego piaskowca ciężkowickiego, który pod wpływem erozji stworzył swoje oryginalne kształty. Niektóre skały mają własne nazwy: Prządka-Baba, Prządka-Matka, Herszt. Nazwa rezerwatu wywodzi się z legendy, która głosi, że skały są dziewczętami zamienionymi w kamień, ukaranymi za przędzenie lnu w dni świąteczne.

” … troje dziewcząt z Korczyny, miasteczka słynnego ongiś z pięknych wyrobów płócienniczych, zakochało się naraz w jednym młodzieńcu. Długo spierały się o swe prawa pierwszeństwa, wreszcie postanowiły, że ta zostanie jego oblubienicą , która najrychlej i najpiękniej uprzędzie nici na odzież ślubną – poczem jednocześnie wzięły się do pracy. Nadszedł dzień świąteczny, prządki jednak nie chciały jej przerwać, i aby nie gorszyć mieszkańców swej wsi, ukryły się wraz z kądzielami na górze odległej o 3 km od Korczyny i tam pod osłoną lasu, dalej prowadziły swój wyścig. Żadna jednak z nich nie osiągnęła celu, z chwilą bowiem, kiedy rozległ się korczyński dzwon kościelny, wzywający wszystkich na nabożeństwo, trzy zawodniczki zostały zamienione w głazy i po dziś dzień sterczą na szczycie góry jako przestroga dla tych , co nie szanują świętych dni.”

Rezerwat powstał w 1957 roku. Teren rezerwatu w całości leży w gminie Korczyna, na pograniczu wsi Czarnorzeki i Korczyna, tuż przy trasie Krosno-Rzeszów, w odległości 43 km od Rzeszowa oraz 12km od Krosna. Rezerwat jest położony w obrębie Czarnorzecko-Strzyżowskiego Parku Krajobrazowego i jest jego największą atrakcją turystyczną. Dzisiejsza powierzchnia chroniona wynosi 13,63 ha. Atrakcjami rezerwatu jest 5 szlaków turystycznych, z pięknymi skałkami i widokami oraz zamek Kamieniec. Najwyżej położony punkt rezerwatu znajduje się na wysokości 520 m.n.p.m.

Nasza grupa na przejście z kijkami wybrała niedługi, ale ciekawy szlak. Wszyscy w dobrych humorach udaliśmy się na spacer, a po nim do autobusu aby udać się w drogę powrotną do Jarosławia.

DSC08373 DSC08402 DSC08415 DSC08431 DSC08443 DSC08450 DSC08468 DSC08475